logo

A Beautiful Path: Plein Air Composing (prologue) | Kate Moore

I.s.m. Gaudeamus Festival

7 – 16 september 2023

A Beautiful Path is een onderzoeksproject over muziek en landschap dat het creatieve proces in kaart brengt door in de open lucht te componeren. In een tijdsbestek van twaalf maanden loopt  componist Kate Moore in een rechte lijn van het vertrekpunt in Oss in Nederland naar de eindbestemming op Skellig Michael in Ierland om een nieuwe compositie te creëren, geïnspireerd op oude epische gedichten en ballades. Zij gebruikt haar stem en een lier om deze ervaring vast te leggen. In dialoog met beeldend kunstenaar Isabelle Vigier, die zich op een aantal belangrijke plekken langs de route bij Kate aansluit, wordt het proces gedocumenteerd om een geluids- en beeldende installatie te maken. In een later stadium volgt een publicatie over het project. Volg A Beautiful Path via haar website.

Tijdens het Gaudeamus festival deelde Moore de eerste resultaten van dit bijzondere, twee jaar durende traject bij Movement Exposed Gallery Space met het publiek. Op donderdag 7 september vonden twee korte live presentaties plaats om 19.15 en 22 uur (kaarten via Gaudeamus). De documentaire installatie die Kate Moore met beeldregisseur Isabelle Vigier creëerde, was te zien van vrijdag 8 tot en met zondag 10 september, en op vrijdag 15 en zaterdag 16 september van 12 tot 17 uur. 

0K2A4365

Foto: Herre Verveer/Gaudeamus

Proloog

De proloog is een introductie op het project A Beautiful Path en is de eerste van een serie presentaties die het verhaal van het wandelpad vertellen. Dit verhaal is geïnspireerd op Chaucer’s Canterbury Tales. In de proloog van The Canterbury Tales introduceert Chaucer de personages van elk van de pelgrims voordat zij hun persoonlijke verhaal vertellen. Hier wordt het personage van de oorsprong en de bestemming met fotografie geïntroduceerd, waarmee de bodem wordt gelegd waarop het verhaal van de wandelroute tussen beide plekken uitgewerkt kan worden. De kenmerken van de twee plekken zijn zeer verschillend en door ze naast elkaar te plaatsen, begint hun persoonlijkheid, individualiteit en indentiteit tevoorschijn te komen alsof het een menselijk persoon wordt. Een personage dat een relatie aangaat met de wandelaar en als gevolg daarvan een evoluerende dialoog en theater tussen wandelaar en landschap ontstaat. 

Documentaire installatie

Naast de gefotografeerde portretten van het vertrekpunt en de eindbestemming ligt een aantal schatkisten, verwijzend naar mysterieuze landschappen. Wat onder het deksel van iedere doos ligt, wacht op ontdekking. Net als in de archeologie, zijn er aanwijzingen die samen een verhaal kunnen onthullen. Wat in de aarde verborgen ligt wordt met de dozen gesymboliseerd, terwijl er muziek naar boven komt zoals grondwater naar de oppervlakte bubbelt. Muziek die elk verborgen landschap verbindt, zoals de bloedvaten van een lichaam waartoe al deze plekken behoren, een rode draad die iedere plaats verbindt. Deze draad kan als een kaart van het pad beschouwd worden, waar belangrijke plaatsen langs de route als sterrenstelsels worden gepresenteerd. Een omdraaiing die hint op de verwevenheid tussen de aarde en het firmament, en de muziek die onder de bodem ligt ook in de hemel aanwezig is, onderstreept door hun positie op het Pythagorische monochord. 

Concept, compositie & performance: Kate Moore | visueel concept & vormgeving: Isabelle Vigier

Impressie van de presentatie van het project

0K2A4346
0K2A4415
IMG_4314
IMG_4309
IMG_4316

Foto’s performance: Herre Verveer | overig: MEGS

Impressie van de documentaire installatie van de proloog

Katemoore Utrecht Installation View 06 Photo Isabelle Vigier
Katemoore Me Utrecht Harp Map Photo Isabelle Vigier
Katemoore Me Utrecht Installation View Photo Isabelle Vigier
Katemoore Me Utrecht Public Photo Isabelle Vigier
Katemoore Utrecht Installation View 05 Photo Isabelle Vigier

Foto’s: Isabelle Vigier

A Beautiful Path wordt ondersteund door:

Print
HouseTMM_Gaudeamus_2023_Campaign_Digital_Assets_Artists_Kate_1080x1080

In 2022 ontving Kate Moore de Gieskes-Strijbis Podiumprijs voor compositie. Bekijk hier een kort filmfragment.

error: Inhoud wordt beschermd op verzoek van kunstenaars.