logo

A Beautiful Path: tussenstop Utrecht | Kate Moore

5 – 28 september

Halverwege haar reis over A Beautiful Path: The Ox Way maakt componist Kate Moore in september 2024 een tussenstop in Utrecht, waar zij een geluidsinstallatie en live performance presenteert, in dialoog met de documentaire fotografie van kunstenaar Isabelle Vigier. 

A Beautiful Path is een door Moore samengestelde en ontworpen wandelroute, die van het oosten in Nederland naar het meest westelijke punt van Ierland loopt. In 2023 werd het project geïntroduceerd tijdens het Gaudeamus festival in de vorm van een proloog, om de intentie van het project te schetsen en het begin van het twee jaar durende creatieve onderzoekstraject af te trappen. Vanaf daar begon Moore aan haar wandelroute door de verschillende landen, onderweg componerend en musicerend. In essentie is A Beautiful Path een openlucht compositiestudio, die haar de gelegenheid geeft om zich met de schitterende landschappen te verbinden, de omgevingen te leren kennen en te ervaren hoe deze tot haar spreken door de historie en culturen van het land met haar persoonlijke familiegeschiedenis te verbinden. Moore volgt rivierbeddingen, oude routes van veedrijvers, pelgrimswegen en de ossenwegen uit vervlogen tijden. Terwijl zij de natuur en haar elementen absorbeert, zingt zij en bespeelt zij haar troubadourinstrumenten voor toevallige toehoorders. Steen voor steen bouwt zij aan een verhaal verbonden met deze ervaring. Dit doorlopende work in progress ontwikkelt zich met de tijd. Een epische cyclus van verhalen en liederen die tijdens de reis zijn gecreëerd begint te ontstaan, met elkaar verbonden om een transcedent narratief te vormen dat de essentie van de grond zelf vangt, de voornaamste protagonist in dit epische theater. Volgens de componist heeft de cyclus de vorm van een lied voor de lier geïnspireerd door barden die de geschiedenissen van plaatsen vertelden in poëzie en verhalen, die zongen en scandeerden vanuit de herinnering en de lier als begeleidend en mnemonisch instrument gebruikten. 

Volg de route A Beautiful Path: The Ox Way

Kate Moore Photo Isabelle Vigier Beautiful Path

A Beautiful Path: The Ox Way – geluidsinstallatie 

De geluidsinstallatie A Beautiful Path: The Ox Way is een geluidskaart in verhalende vorm die de route van de reis door Nederland, Engeland, Wales en Ierland weergeeft en als een memory scape werkt. De opnames van Moore haar optredens onderweg waarbij zij oerinstrumenten als de vielle en de lier bespeelt, veldopnamen en gezang, zijn gevat in de geluidsinstallatie. De kaart is geïnspireerd op oude mondelinge tradities en de songlines van Aboriginals. 

A Beautiful Path: Ossenlied Part I – live performance (30 minutes)

A Beautiful Path: Ossenlied Part I is het eerste deel van een compositie die is ontstaan uit de eerste maanden van de wandeling en beslaat de paden die Moore naar het middelpunt van A Beautiful Path heeft geleid, haar geboorteplaats Oxford. A Beautiful Path: Ossenlied Part I wordt live uitgevoerd voor publiek in Utrecht met de instrumenten van troubadours, stem en liederen. 

Desire Lines

De foto-expositie Desire Lines is een visuele interpretatie van Kate Moore’s A Beautiful Path door kunstenaar Isabelle Vigier, die regelmatig meeliep. Zij vangt de aanwezigheid van de componist in de landschappen die zij doorkruist en documenteert het unieke karakter van dit artistieke onderzoek.

Kate Moore: concept, compositie, geluidsinstallatie, live performance

Isabelle Vigier: documentaire fotografie

Kate Moore Photo Isabelle Vigier Mersea Beach

foto’s: Isabelle Vigier

Openingstijden tijdens het Gaudemaus Festival:

Donderdag 5 tot en met zondag 8 september van 12 tot 5 uur

Vrijdagavond 6 september officiële opening

Live performance: data n.n.b.

A Beautiful Path wordt gepresenteerd in samenwerking met

Gaud Logo Presents Lila 72dpi
error: Inhoud wordt beschermd op verzoek van kunstenaars.