logo

Opening As The Veils Get Thinner van Natalia Ossef bij Bradwolff projects, Amsterdam op 18 maart

As the veils get thinner is een nieuwe expositie van Natalia Ossef. De kunstenaar onderzoekt hoe we de werkelijkheid transparanter en lichter kunnen ervaren door verbindingen tussen het fysieke, het mentale en het spirituele te creëren. Het ecofeminisme en de notie van het ‘divine feminine’ vormen hierbij belangrijke voedingsbronnen. 

“People feed on the energy coming out of stone, the tiny particles of earth”, schrijft Malidoma P. Somé in het boek The Healing Wisdom of Africa. Symboliek en spiritualiteit vormen voor Ossef aanknopingspunten om in verbinding te komen met de energie van natuurelementen en verborgen objecten in de aarde. Zo herbergt haar geboortegrond in Syrië een rijke historie die sterk tot de verbeelding spreekt. In het landschap liggen bodemschatten begraven, objecten die vrouwelijkheid symboliseren, die verbannen zijn uit de patriarchale samenleving.

Heling, herstel en verbinding staan centraal in de video’s, foto’s en tekeningen van Natalia Ossef. Door haar lichaam inhaal werk in te zetten komt de relatie met de natuur op verschillende manieren naar voren. De sprong van haar aanvankelijk visuele werk naar een intermediale praktijk van zowel fotografie en video als tekeningen, sculpturen en installaties, betekende ook een herpositionering binnen de thema’s die zij aansnijdt. Performatieve uitingen kregen daarbij een belangrijke plaats. Die onderzoekt zij en krijgen verschillende vertaalslagen waarbij zowel zintuiglijke ervaringen als semiotiek worden ingezet. 

Geïnspireerd door kunstenaars en feministen van verschillende generaties, zoals videokunstenaars Martha Rossler en Lili Dujourie, bevraagt Natalia Ossef de traditionele rol van de vrouw en het vrouwenlichaam als object. In de postkoloniale kritiek is Trinh T. Minh-ha een belangrijke stem. Net als Maria Mies en Vandana Shiva en hun visie op ecofeminisme waarmee zij stellen dat leven in de natuur door samenwerking, gezamenlijke zorg en liefde wordt onderhouden.

Natalia Ossef (El Kamechli ,1983) woont en werkt in Utrecht. Zij maakt tekeningen, foto’s, video’s en installaties. Haar werk kenmerkt zich door het spanningsveld tussen de geschiedenis en de actualiteit, tussen het individu en het collectief.  Natalia Ossef exposeert internationaal. Recentelijk was haar werk te zien bij Buitenplaats Doornburgh in Maarsssen. In 2021 presenteerde zij in Utrecht parallel aan haar solotentoonstelling Reflecting Reflections in het Centraal Museum de expositie Before It Stirs the Surface bij Movement Exposed Gallery Space. Haar werk is opgenomen in publieke collecties als van het Centraal Museum, ING Art Collection (Nederland), Eskff Collection (Verenigde Staten) en CCA Andratx (Spanje). In 2019 behaalde Ossef haar Honours Master of Visual Arts aan de Sint Lucas School voor de Kunsten in Antwerpen.

Comments are closed.

error: Inhoud wordt beschermd op verzoek van kunstenaars.