logo

Bound | Ruta Butkute

3 november – 16 december 2023 | opening 3 november van 19 tot 21 uur | performance 19.30 uur

Bound is de tweede expositie van beeldend kunstenaar Ruta Butkute bij Movement Exposed Gallery Space. Ruta Butkute staat bekend om haar choreografische sculpturale onderzoek en is begonnen aan een project waarin ze porselein verkent als medium voor schilderkunst. Deze monumentale ‘schilderijen’, gecombineerd met een multimedia-installatie getiteld Bound, verleggen de grenzen van artistieke expressie. Ze experimenteert nauwgezet met porselein en daarin de mogelijkheden van beweging, transformatie, breuk, smelting, krimp, uitzetting en soliditeit. Door een onderscheid te maken tussen toevallige gebeurtenissen en opzettelijke resultaten, streeft Butkute ernaar om op een nieuwe manier naar de totstandkoming van materialiteit te kijken.

Door het materiaal in beweging te zetten en te begeleiden bij de transformatie naar nieuwe vormen, wordt het lichaam van Butkute als een afdruk op de klei, waarbij elke actie van haar handen wordt weerspiegeld. Butkute ziet het creëren van sculpturen als een proces dat voortkomt uit lichamelijke handelingen in ruimtes, evenals uit architectonische relaties die bewegingen en beelden inspireren.

Bound wordt gepresenteerd in samenwerking met Bradwolff & partners.

Works Bound

Large Circle Side
Full Circle Ms
States&drives Insta

Impressie performance Half Hitch

Speciaal voor de opening in Utrecht toont zij de sculpturale performance Half Hitch. Deze ode aan Gerrit Rietveld en interpretatie van zijn Zig Zag-stoel (1934) wordt opgevoerd door Yurie Umamoto. Half Hitch is oorspronkelijk gecreëerd in 2016 voor het Rietveld Huis Cordemeyer Apeldoorn.

Zig Zag Ed Def
Sculpture
Extension
Snake

Foto’s: Rosa Lommen/Movement Exposed Gallery Space

error: Inhoud wordt beschermd op verzoek van kunstenaars.