logo

Haptic Room Studies | Adi Hollander

6 april – 25 mei 2024

Een rivier en een dialoog staan centraal in twee installaties uit de Haptic Room Studies die Adi Hollander in de galerie toont. Haptic Room Study #4 stelt vragen over tactiele ruimtelijkheid: tussen horen en actief luisteren, en bevat een bewerking van de geluidscompositie A Sound Map of the Housatonic River van componist Annea Lockwood. De derde installatie van de Haptic Room Studies draait om een dialoog die bezoekers kunnen voeren en voelen.

Begin 2020, kort na de opening van de galerie, toonde beeldend kunstenaar Adi Hollander The Body Imitates the Landscape, a Frame, een interactief kunstwerk dat de stoffelijkheid van geluid benadrukt. Hoe het lichaam en de zintuigen onlosmakelijk onderdeel zijn van de beleving van geluid en muziek, voor horenden en niet-horenden, en welke rol de omgeving daarin speelt, ligt ten grondslag aan de artistieke vragen die Adi Hollander sinds 2015 opwerpt en materialiseert in installaties die de bezoeker tot actieve deelname bewegen.

Haar doorlopende onderzoek op het snijvlak van kunst en technologie mondde uit in What do I hear? (2021) en Haptic Room Studies (2022-2024), door Hollander geïnitieerde onderzoeksprojecten waarin zij samenwerkt met kunstenaars en wetenschappers. Zij onderzoeken en creëren tactiele omgevingen door technologische tools voor zintuigelijke beleving in de architectuur van kunstruimten in te bedden, waardoor de installaties toegankelijk zijn voor sensory-diverse publiek. Deze technologische tools – een reeks prototypes – werden tijdens What do I hear? ontwikkeld. Tijdens de Haptic Room Studies kregen deze prototypen een inbedding in ruimtelijke installaties.

Haptic Room Study #4: Vragen over tactiele ruimtelijkheid: tussen horen en actief luisteren

Stel je voor dat je over een berg wandelt, langs rotsen en bomen, totdat je een uitkijkpunt bereikt. Terwijl je bijna buiten adem gaat zitten, neem je de schoonheid rondom waar – de weidse blauwe lucht boven je, de stromende rivier beneden en het weelderige groen rondom, doordesemt van levendige kleuren en lentegeuren. Anderen zouden de beschrijving van hun ervaringen nu vervolgen met geluidslagen – van de vogels, het water, de krekels, de bladeren. Maar de aandacht van kunstenaar Adi Hollander gaat juist naar het ontbreken van geluid. De vertaling en invulling van dit hiaat tussen stilte en geluid, verweven in allerlei lagen en vormen, textuur, kleur en ruimte, zijn de drijvende kracht achter het onderzoek van de Haptic Room Study #4

Hollander raakte gefascineerd door A Sound Map of the Housatonic River (Een geluidskaart van de Housatonic rivier), een compositie van Annea Lockwood en deze compositie vormt het uitgangspunt van Haptic Room Study #4. Bestaand uit vier (geluids-)kanalen biedt de compositie de mogelijkheid om een immersief gevoel van plaats en tijd te laten ervaren. De compositie weeft een lineair narratief en vertrekt vanuit het concept van ‘verplaatsen’: langs, door en over de rivier. 

“Ik ervaar geluid zo sterk in en door mijn lichaam dat het mij een visceraal gevoel van verbinding met waar ik ook maar naar luister geeft, wat waarschijnlijk voor velen van ons geldt. Dat is voor mij een krachtige, belichaamde en vaak onbewuste geheugensteun dat ik niet gescheiden ben van de wereld om mij heen.” (componist Annea Lockwood) 

Concept, ontwerp en bouw installatie: Adi Hollander | geluidstechniek: Mathieu Debit | bouw installatie: Giorgos Gripeos | geluidssysteem en software ontwerp: Andreas Tegnander | tactiele elementen: Adi Hollander, Ildikó Horváth, & Andreas Tegnander, and Sungeun Lee | grafisch ontwerp: Anni Ruffin | dank aan: Andreas Tegnander, Claudio F. Baroni, Giorgos Gripeos, Ildikó Horváth, Sungeun Lee. Haptic Room Study #4 werd gemaakt in opdracht van het Echonance festival.

Haptic Room Study #3: Conversation Piece

De derde installatie van de Haptic Room Studies is ontworpen als een ruimte waarin twee personen een dialoog kunnen voeren: ieder persoon kan de eigen stem en de stem van de ander voelen. De menselijke stem draagt betekenis in de toon, het ritme en de melodie ervan, net als de woordkeus. Door de manipulatie en het filteren van de toonhoogte, wordt de akoestiek van de stemgeluiden gereduceerd en vertaald in golflengten die we door aanraking kunnen ervaren. 

Betrokken kunstenaars: Adi Hollander, Andreas Tegnander, Sungeun Lee. Tot stand gekomen met steun van Embassy of Inclusive Society.

error: Inhoud wordt beschermd op verzoek van kunstenaars.