logo

Tracing Embodiment in Drawings & Dances | Iva Gueorguieva

20 januari – 23 maart 2024

De expositie Tracing Embodiment in Drawings & Dances toont een selectie recente tekeningen van Iva Gueorguieva. In haar schilderijen, sculpturen en tekeningen onderzoekt zij ideeën over ruimte, illusie en beweging. Uit haar werk spreekt een gevoel van urgentie, een verlangen om chaos te orchestreren en de complexiteit van het leven te herscheppen op doek of papier.  

In de gelaagdheid van haar tekeningen is een meerduidige wereld te ontwaren. Subtiele details en aanknopingspunten tot korte verhaallijnen wisselen elkaar af en laten de blik van de toeschouwer over het papier bewegen. Het lichaam speelt hierin een belangrijke rol. Soms als vertrekpunt van de kunstenaar zelf of als kritiek op de positie van het vrouwenlichaam in de maatschappij. 

L1080582
Img 5744
L1080440

Ook zijn er twee nieuwe dansfilms te zien in de galerie. Met dansers Friidom en Gretchen Ackerman en componist Matt McGarvey werkte Gueorguieva hieraan samen als onderdeel van het doorlopende project Intersection. Sensualiteit, de belichaamde ervaring en synesthesie vormen het uitgangspunt voor een niet-hiërarchische verstrengeling van deze traditioneel gescheiden disciplines. 

Img 5358
Img 5359
Img 5372

Schilderkunst (Iva Gueorguieva), dans performance (Gretchen Ackerman en Friidom ) en geluidscompositie (Matt McGarvey) komen samen tijdens Intersection, een locatieproject dat de onderlinge verbondenheid van deze verschillende media onderzoekt. De kunstenaars vertrouwen op improvisatie, spel en dialoog, en de zogezegde-‘tactiele’ verstrengeling van iemands fysieke aanwezigheid in het ruimte-tijd weefsel waarin men leeft. Het geluid is gecomponeerd en uitgevoerd door Matt McGarvey.

Img 5764 Copy
Img 5765

Biografie Iva Gueorguieva

Iva Gueorguieva staat bekend om haar complexe, abstracte, grootschalige schilderijen die worden gekenmerkt door een mix van overlappende collages, lijnen, vormen en kleur. Beïnvloed door het materialisme van Art Povera, de fysicaliteit van Gutai, de speelsheid van Kubistisch collage en de politieke satire van George Grosz, brengt zij energie,emotionele intensiteit en fysieke passie samen. 

Iva Gueorguieva (1974, Bulgarije) ontving een MFA van de Tyler School of Art in Philadelphia in 2000. Gevestigd in Los Angeles, had zij een duotentoonstelling met de in New York gevestigde schilder Dona Nelson bij Sophia Contemporary, in 2018 in Londen. Recente solotentoonstellingen van haar werk waren te zien bij Frederic Snitzer, Miami, Florida; Ameringer/McEnery/Yohe, New York; ACME, Los Angeles, Californië; Samson Projects, Boston, Massachusetts; Galerie Stefan Roepke, Keulen, Duitsland; Stichting outLINE, Amsterdam, Nederland (2008); en het Pomona Museum of Art, Claremont, Californië (2007).

Haar werk maakt deel uit van openbare collecties zoals het Los Angeles County Museum of Art, Los Angeles, Californië; Minneapolis Institute of Art, Minneapolis, Minnesota; Museum of Contemporary Art, Los Angeles, Californië; Museum of Contemporary Art, San Diego, Californië; University Art Museum, California State University, Long Beach, Californië; Art, Design and Architecture Museum in UC Santa Barbara, Santa Barbara, Californië; en het Pomona College Museum of Art, Claremont, Californië.

Iva Gueorguieva was een finalist bij de Howard Foundation Grant in 2019 en werd genomineerd voor de Anonymous is a Woman grant in 2017. Ze ontving de Orange County Contemporary Art Collectors Fellowship in 2012, de California Community Foundation mid-career fellowship in 2010, en de Pollock-Krasner Grant in 2006.

Courtesy Iva Gueorguieva en Bradwolff & Partners

error: Inhoud wordt beschermd op verzoek van kunstenaars.